Ziemia Janowska słynie nie tylko z urzekających krajobrazów, cennych zabytków i bogatych tradycji, ale również z bogatej kuchni regionalnej. Smaki regionu to przede wszystkim potrawy na bazie kasz (m.in. gryczak, jaglak, jako dodatek do mięs i ryb), ryby (karp pieczony, smażony, wędzony, z kopciuchy), sery podsuszane, nalewki owocowe i miodowe, miód gryczany.
Wiele z tradycyjnych potraw Ziemi Janowskiej znalazło się na Liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Są to gryczak janowski, gryczok godziszowski, janowska nalewka miodowa, żurawinówka momocka i miód gryczany godziszowski.
Większość z tych potraw i produktów wytwarzanych jest wg. dawnych przepisów w tradycyjnych gospodarstwach domowych powiatu janowskiego, ale również lokalne restauracje i ciastkarnie serwują je swoim gościom. Część z tych potraw i produktów otrzymała certyfikację i tytuł "Produktu Lokalnego Ziemi Janowskiej [1]". Są to m.in.:
Placek reczczany na kruchym spodzie, Kruche babeczki z kaszą i żurawiną (Ciastkarnia - Piekarnia "U Górala") 23-300 Janów Lubelski, Wojska Polskiego 19b
Gołąbki z kaszy gryczanej i borowików (Restauracja Hetmańska [2])
Myśliwski Jaglak z żurawiną (Restauracja Myśliwska [3])
Zraziki wołowe z kaszą gryczaną i sosem grzybowym (Centrum Szkoleniowo - Wypoczynkowe "DUO" [4])
Smaki Ziemi Janowskiej (.pdf) [5]
Linki:
[1] http://www.archiwum.janowlubelski.pl/node/15858
[2] http://www.archiwum.janowlubelski.pl/node/251
[3] http://www.archiwum.janowlubelski.pl/node/252
[4] http://www.archiwum.janowlubelski.pl/node/246
[5] http://www.archiwum.janowlubelski.pl/sites/default/files/news/attachments/smakiziemijanowskiej_small.pdf
[6] https://archiwum.janowlubelski.pl/sites/default/files/news/attachments/smakiziemijanowskiej_small.pdf
[7] https://archiwum.janowlubelski.pl/sites/default/files/gallery/gallery_images/smaki.jpg