Smaki Regionu
Ziemia Janowska słynie nie tylko z urzekających krajobrazów, cennych zabytków i bogatych tradycji, ale również z bogatej kuchni regionalnej. Smaki regionu to przede wszystkim potrawy na bazie kasz (m.in. gryczak, jaglak, jako dodatek do mięs i ryb), ryby (karp pieczony, smażony, wędzony, z kopciuchy), sery podsuszane, nalewki owocowe i miodowe, miód gryczany.
Wiele z tradycyjnych potraw Ziemi Janowskiej znalazło się na Liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Są to gryczak janowski, gryczok godziszowski, janowska nalewka miodowa, żurawinówka momocka i miód gryczany godziszowski.
Większość z tych potraw i produktów wytwarzanych jest wg. dawnych przepisów w tradycyjnych gospodarstwach domowych powiatu janowskiego, ale również lokalne restauracje i ciastkarnie serwują je swoim gościom. Część z tych potraw i produktów otrzymała certyfikację i tytuł "Produktu Lokalnego Ziemi Janowskiej". Są to m.in.:
Placek reczczany na kruchym spodzie, Kruche babeczki z kaszą i żurawiną (Ciastkarnia - Piekarnia "U Górala") 23-300 Janów Lubelski, Wojska Polskiego 19b
Gołąbki z kaszy gryczanej i borowików (Restauracja Hetmańska)
Myśliwski Jaglak z żurawiną (Restauracja Myśliwska)
Zraziki wołowe z kaszą gryczaną i sosem grzybowym (Centrum Szkoleniowo - Wypoczynkowe "DUO")